Pavlova met vanille room en citroen creme

Pavlova met vanille room en citroen creme

Een lekker knapperige meringue met een nog wat zachte binnenkant… Heerlijk, toch? Van harde meringue ben ik geen zo’n grote fan, maar als het nog was zacht is aan de binnenkant ben ik helemaal verkocht! Dit Pavlova taartje afgewerkt met vanille room en citroen creme is zeer licht, luchtig en fris.

Ingrediënten Pavlova

 • 100 gram eiwitten
 • 200 gram fijne kristal suiker

Ingrediënten vanille room

 • 20 ml 40% slagroom (ik gebruikte de stevige room van Inex)
 • 2 eetlepels poedersuiker
 • 1 vanille stok

Ingrediënten citroen creme

 • 100 ml citroensap
 • 100 gram fijne kristalsuiker
 • 50 gram fijne kristalsuiker
 • 20 gram puddingpoeder
 • 1 blaadje gelatine
 • 1,5 eigeel
 • 75 cl volle room

We gaan aan de slag!

We starten met het maken van de citroencreme. Die moet even opstijven in de koelkast.

Leg 1 blaadje gelatine te week in ijskoud water.

Pers enkele citroenen uit tot je 100 ml sap hebt. Breng het citroen sap samen met 100 gram suiker aan de kook. klop ondertussen de eigelen samen met de overige 50 gram suiker op tot een lichte ruban. Voeg het puddingpoeder toe en meng door tot het poeder volledig is opgenomen in de ruban.

Giet de helft van het ondertussen warme citroensap op het eigeel mengsel en meng goed door elkaar. Giet nu alles bij het overige sap in het steelpannetje en laat al kloppend doorkoken. Je zal zien dat de citroen creme stilletjes aan begint in te dikken. Voeg het uitgeknepen gelatine blaadje toe aan de creme.

Wanneer de citroen creme voldoende dik is laat je deze afkoelen in de koelkast.

Klop ondertussen 75 cl room op tot slagroom. Meng het slagroom rustig onder de reeds afgekoelde citroen creme. Zet terug in de koelkast om verder af te koelen en op te stijven.

Pavlova

Het maken van de Pavlova houdt op zich niet veel in. Weeg 100 gram eiwit af in een steelpannetje. Voeg daarbij 200 gram suiker. Laat op het vuur de eiwitten en suiker licht opwarmen. De suiker moet volledig zijn opgelost voor we verder kunnen. Als je wat van het ei tussen 2 vingers neemt kun je voelen of de suikerkorreltjes volledig zijn opgelost. Voel je nog een korrel, dan moet het nog even verder opwarmen op het vuur.

Giet het ei- suiker mengsel in de keuken robot en laat de machine zo’n 5 tal minuten kloppen. Na 5 minuten is de meringue genoeg afgekoeld en klaar voor gebruik.

Doe de meringue in een spuitzak en spuit gewenste vormpjes op de met bakpapier belegde bakplaat.

Bak de mini Pavlova’s zo’n 60 tal minuten af op 100°C. Dit mag zeker langer, maar ik heb de meringue graag nog wat zacht aan de binnenkant.

Pavlova met vanille room en citroen creme

Vanille room

Klop 200 ml room op samen met de bloemsuiker en het merg uit de vanillestok. (gooi de vanillestok zeker niet weg!! Stop deze in een afgesloten potje met kristalsuiker. Na een tijdje heb je eigen gemaakte vanille suiker.) Als de vanille room stevig opgeklopt is schep je de vanille room in een spuitzak. Klaar om op de Pavlova te spuiten.

Afwerking

Neem een meringue vormpje en spuit naar eigen wens een hoeveelheid citroen creme op de meringue. Vervolgens spuit je enkele toefjes slagroom op de citroen creme en werk je af met nog wat citroen creme. De hoeveelheid kies je natuurlijk helemaal zelf!

Ik werkte de taartjes af met wat rood fruit en gedroogde bloemblaadjes.

Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s