Libanese Labneh

Labneh

Ik dacht, snel even een dipje maken voor bij de apero! Verkeerd gedacht… Er gaat heel wat tijd over om de Libanese Labneh op basis van yoghurt te maken. Labneh is een dip die bestaat uit yoghurt waar het vocht uit weggetrokken is. Hoe langer je wacht, hoe beter de Labneh. Geniet van deze heerlijke frisse kruidige dip!

Ingrediënten Libanese labneh

 • 750 gram volle yoghurt
 • ½ TL zout
 • 1 teentje look
 • peper van de molen
 • komijnpoeder
 • komijnzaadjes
 • olijfolie
 • pistachenootjes
 • granaatappel
 • (eventueel enkele tomaatjes)

Materiaal

 • Bolzeef
 • grote kom
 • theedoek/handdoek

We gaan aan de slag!

Labneh moet een hele tijd in de koelkast staan om het vocht uit de volle yoghurt te krijgen. Begin dus tijdig met de dip te maken.

Neem de bolzeef er bij en leg het theedoek of de handdoek in de zeef. Giet de volle yoghurt in het doek en meng het zout door de yoghurt in de zeef. Het zout zorgt er voor dat het vocht sneller gaat verdwijnen uit de yoghurt. Zorg er voor dat de zeef op de mengkom staat. Al het water uit de yoghurt kan nu langzaam aan druppelen in de mengkom. Het vocht heb je niet meer nodig.

Laat de yoghurt minstens 3 uur uitlekken in de koelkast. Hoe langer je wacht, hoe steviger de labneh zal worden. Doordat het water uit de yoghurt wegtrekt bekom je een romige kaas. Ik liet de labneh een grote 3 uur in de koelkast staan. Voor mij was de dip dan ideaal van dikte.

Schep de labneh over vanuit het theedoek naar een mengkom. Voeg peper van de molen en een goeie snuif komijnpoeder toe. Meng vervolgens goed door elkaar. Rasp als laatste een teentje look en meng dit goed onder de labneh.

Neem een mooi bord en schik de labneh op het bord. Besprenkel met olijfolie, vermalen komijnzaadjes en nog wat komijn poeder.

Werk af met pistache nootjes, granaatappel en enkele tomaatjes. Als afwerking kun je natuurlijk zelf kiezen. Er zijn heel wat smaakcombinaties die je kunt toepassen in de labneh.

 • verse kruiden
 • pesto
 • olijfjes
 • ….

Smakelijk!

Labneh

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s